Voor een lichaam in balans

Voor een lichaam in balans

Orthomoleculaire therapie of voedingsdeskundige

Wat is orthomoleculaire therapie? Eigenlijk verschilt orthomoleculaire therapie niet zoveel met hetgeen diëtisten doen.  Er wordt gekeken naar wat u eet en in welke hoeveelheden u dit naar binnenkrijgt. Daarnaast wordt gekeken naar de verhouding van macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) vitamine en belangrijke vetzuren.  Orthomoleculair therapeuten zetten, anders dan diëtisten, ook vaker kruiden en extracten van specerijen in. Daarnaast is er een scala aan supplementen waar wij gebruik van maken, stoffen waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat deze werkzaam zijn. 

Als orthomoleculair therapeut werk ik klachtgericht en soms zal verder laboratorium onderzoek  noodzakelijk zijn om de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen. 

Daarna zal er samen met u gezocht worden naar een voedingspatroon wat bij uw levensstijl past. Omdat de voeding die we vandaag de dag op ons bord krijgen verarmt is (niet meer dezelfde hoeveelheid aan vitamine, mineralen en spoorelementen bevat als decennia geleden) wordt er vaak gebruik gemaakt van hoge kwaliteit supplementen om deze stoffen aan te vullen. Er zal ook worden gesproken over een gezondere levensstijl  en op welke wijze u daar het beste verandering in kan brengen.

Orthomoleculaire therapie kan bij een zeer breed scala aan klachten worden ingezet. Hieronder zijn een aantal van deze klachten uiteengezet, maar dit wil niet zeggen dat deze lijst volledig is.

 • Detoxen (ontgiften van het lichaam, speciaal de lever)
 • Insulineresistentie, diabetes type II of Metabool Syndroom
 • Darmproblematiek
 • Allergieën
 • Auto-immuun aandoeningen
 • Maagklachten
 • (Chronische) vermoeidheid of CVS
 • Fibromyalgie
 • PTSS
 • Leefstijlveranderingen
 • Klachten van de lever (ook gepaard gaande met vermoeidheid)

Waar moet u rekening mee houden?

Voor de intake krijgt u een zeer uitgebreide vragenlijst toegestuurd, welke een week voor de afspraak weer retour moet worden gestuurd. Tijdens deze intake wordt dit formulier nog even doorgenomen op onduidelijkheden. Vervolgens zal de mogelijke oorzaak van uw klachten met u worden besproken. 

Tijdens de intake zullen verschillende biometrische gegevens genoteerd worden (o.a. gewicht, lengte, BMI, BMR, vetpercentage etc.). Deze gegevens zijn noodzakelijk om inzicht te verkrijgen in uw voortgang. 

Daarnaast wordt er een behandelplan opgesteld en een behandelovereenkomst afgesloten. Eventuele veranderingen in leefstijl zullen in een rustig tempo worden doorgevoerd als het klachtenpatroon dit toelaat.

Na de intake zult u een aangepast voedingsschema ontvangen, welke geheel op uw fysieke klachten is toegespitst. Hierbij zitten wat recepten waar u de eerste dagen mee aan de slag kunt zodat u een idee krijgt van hetgeen u kunt eten en drinken.

Sommige supplementen, die veel worden toegediend, zijn op voorraad. De meeste moeten echter worden besteld i.v.m. vervaldata. U kunt deze supplementen bij een vervolgafspraak direct meekrijgen. 

Houdt u er rekening mee dat klachten in eerste instantie kunnen verergeren, om vervolgens een daling in te zetten. Dit proces zal zorgvuldig worden geobserveerd, zodat eventuele aanpassingen aan de therapie tijdig kunnen worden ingezet. 

Opbellen
E-mail