Voor een lichaam in balans

Voor een lichaam in balans

Vijf natuurgerichte principes

Bowen techniek vanuit de 5 natuurgerichte principes

1.      Energie

Veel van de moves die gebruikt worden bij de Bowen therapie worden geplaatst op locaties van het lichaam waar fascielagen samenkomen en de diepte ‘induiken’. Het is op deze plaatsen waar gesproken wordt van meridianen. Het zijn belangrijke plaatsen waar, als een move wordt uitgevoerd, de energie zichtbaar door het lichaam trekt. Kijkt men naar de fasciale lijnen waar Bowen mee werkt dan zie je de duidelijke overeenkomsten tussen deze lijnen en de meridianen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bowen niet alleen op het bewegingsapparaat werkt, maar ook op organen een zeer positieve uitwerking kan hebben en bevrijdend kan werken op de mentale staat van de cliënt.

2.      Prikkeloverdracht

Tijdens een move plaatst de therapeut de handen op een dergelijke wijze dat een ‘challange’ op de spier kan worden overgebracht. Het is als het ware of de spier een lichte rek krijgt door de zachte druk van de vingers of duimen van de behandelaar. Door deze druk ontstaat er het piëzo elektrisch effect, een elektrische lading die door de fascie heen het zenuwstelsel bereikt en op deze wijze het parasympatische en sympathische zenuwstelsel beïnvloed. Daarnaast worden alle sensorische zenuwuiteinden in de verschillende fascielagen aangesproken om een signaal naar de hersenen te sturen waarop de hersenen reageren met ontspanning en fasciale release.

3.      Drainage

Bij de Bowen maken we gebruik van 4 drainage procedures: Borst, Bekken, Nier en  TMJ procedures. We maken van deze procedure gebruik om het lichaam de mogelijkheid te bieden toxines die vrijkomen tijdens de behandeling op te laten nemen in het lymfevatensysteem en zo te verwijderen uit het lichaam. De moves die hierbij worden gebruikt zijn zacht en worden uitgevoerd in gebieden waar zich veel lymfeweefsel bevind.

4.      Voeding

Gezonde voeding is noodzakelijk om een fysieke en mentale balans te behouden en toxische processen tegen te gaan in het lichaam. Met name op het gebied van de fascie, waarin zich de meeste van de chronische aandoeningen voltrekken, is gezonde voeding van groot belang. Voor het goed laten functioneren van het interne milieu is het voor de cliënt echter net zo van belang om voldoende water tot zich te nemen. 

Geestelijke voeding: Het is niet vreemd dat bij fysiek disfunctioneren ook de mentale staat van een cliënt overbelast is, lichaam en geest zijn tenslotte één. De therapie kan het lichaam zo in balans laten komen dat ook de mentale staat hierin kan volgen. 

5.      Levenskunst

Binnen de Bowen therapie kijken wij vooral naar patronen waar mensen in vast kunnen lopen en welke blokkades kunnen veroorzaken. Deze patronen worden blootgelegd ,soms door het lichaam zelf, soms middels de anamnese, om deze duidelijk te krijgen voor de cliënt. Er wordt uitgelegd waarom deze patronen schadelijk kunnen zijn en het belang ervan om deze los te gaan laten en zo het lichaam vrij te laten zijn in zijn bewegingen. Deze patronen kunnen fysiek zijn, maar ook mentaal. 

Opbellen
E-mail