Voor een lichaam in balans

Voor een lichaam in balans

Wat is Bowentherapie?

Bowentherapeuten werken op de neuroreceptoren in het fasciale weefsel, een soort bindweefsel. Deze fascie ligt als een netwerk of matrix door het hele lichaam, van de kruin op het hoofd tot aan de toppen van de tenen. Er spelen zich veel belangrijke processen af in dit weefsel. Door allerlei invloeden van buitenaf,  of door ziekten, raken deze processen uit balans en ontstaat er spanning in de fascie of verdikking van het weefsel. Veranderingen die ontstekingen, pijn, stijfheid en blessures kunnen veroorzaken. 

De Bowen rolbeweging gaat dwars over alle zachte weefsels, bloed- en lymfevaten, spieren, pezen, zenuwbanen en ligamenten. Het spoort het zelf helende vermogen van het lichaam aan om die veranderingen mogelijk te maken die nodig zijn. Meestal op zachte wijze, soms op een manier die iets meer doortastendheid vraagt. De therapie kent zeer weinig contra-indicaties en is geschikt voor mensen van alle leeftijden. De behandelingen zijn geen vervanging van reguliere behandelingen of diagnose, maar zijn buitengewoon geschikt als effectieve aanvulling daarop.

Bowen bij rugpijn

Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens te maken met rugpijn. En omdat er vaak geen ernstige onderliggende kwaal te vinden is, wordt een pijnstiller ingenomen en gaat men verder. Dit kan anders. Door de fascie van de rug te herstellen en de spierspanning weg te nemen, hoeven rugklachten niet te blijven volharden en kunnen opgelost worden. Een aantal feiten over fascia behandelingen bij rugklachten: 

  1. De fascia loopt in banen over het lichaam. Als er ergens in de lijn een probleem is, dan kan er elders in de lijn een probleem zich voordoen. Fascia op bepaalde lijnen beweegt namelijk mee met fascia en bewegingen elders in het lichaam.
  2. Fascia bestaat uit fibroblasten en hun omliggende matrix. De fibroblasten produceren het collageen waaruit de omliggende matrix voornamelijk bestaat. Zo 'bouwen' ze als het ware hun eigen omgeving. Ook bij wondgenezing spelen de fibroblasten een belangrijke rol in het herstel. Bij herstel is namelijk collageen nodig. Een teveel aan collageen is daarentegen schadelijk en zorgt voor littekenweefsel.
  3. Fascia verstijft bij emotionele stress. Als je last hebt van je rug, weet je wel dat spanning en stress lijdt tot (ergere) rugpijn. Dit is wetenschappelijk bewezen. Fascia reageert aantoonbaar op emotionele stress. 
  4. Rugklachten kunnen ontstaan door de thoracolumbare fascia Uit onderzoek blijkt dat deze structuur in de onderrug vaak de veroorzaker is van veel rugklachtenDit is een van de belangrijkste fasciale structuren die we in ons lichaam hebben en de fascia reageert op stress.
  5. Fasciabehandelingen helpen fascia te herstellen. Er is een zenuwschirurg die met een camera onderzoekt wat er tijdens een massage met het weefsel gebeurt. Vertoont het weefsel herstel tijdens de massage? Dan is opereren niet nodig, en vaak reageert  fascia heel duidelijk op massage, volgens deze zenuwchirurg.
  6. Met het behandelen van de fascie druk je het water uit  het weefsel. Uit metingen blijkt dat het weefsel zich hierna weer vult met    vloeistof, maar met méér vloeistof dan voorheen. Hierdoor herstelt de fascia en kan ze beter glijden
  7. Ook bewegen, sporten, lopen, wandelen en actief zijn – in welke vorm dan ook – is belangrijk voor het fasciaweefsel.
  8. Er blijkt een verschil in ‘glijmogelijkheid’ van de fascia-lagen tussen mensen mét rugklachten en mensen zónder rugklachten. Bij mensen met rugpijn kunnen de fascialagen minder goed over elkaar schuiven. Waarschijnlijk doordat bij hun te veel collageen    wordt geproduceerd in de fascia. Met andere woorden: de lumbale fascia is bij rugklachten verstijfd.
  9. Uit ander onderzoek komt naar voren dat stretchen een ontspannende werking heeft op fasciaweefsel. Stretchen zorgt namelijk ervoor dat de fibroblasten uitzetten. 
Terug
Opbellen
E-mail